Jiřetín pod Jedlovou - květen 2019

13.05.2019 21:35
Starostové fotbalové reprezentace ve výběžku,
uplynulo šest let od poslední návštěvy více jak dvaceti starostů z fotbalové reprezentace ČR u nás v regionu. Tentokrát jsme pro ně společně s kapitánem tohoto týmu Pavlem Svobodou, starostou Lipové, a starostou Kamenického Šenova, Františkem Kučerou, připravili bohatý program. Během tří dnů jsme společně navštívili sklárny Crystalex v Novém Boru, Preciósa v Kamenickém Šenově, prohlédli si varhany a odtud přejeli do Saska na pevnost Konigstein,  v 15. stol. spadající do majetku českého království . Odtud jsme přes Lipovou, kde jsme v restauraci U pytláka poobědvali, prošli se zámeckým parkem a prohlédli velmi pěkně rekonstruovanou podstávku s informačním střediskem, pokračovali na zámek do Šluknova. Zde nás přivítala paní starostka Eva Džumanová. Po prohlídce zámku jsme přejali na nedaleký fotbalový stadión a  po vyrovnaném průběhu utkání prohráli s domácí starou gardou 4:2 (Svoboda, Tyrner). Po zápase jsme přejeli do varnsdorfského pivovaru Kocour, kde většině týmu již před šesti lety chutnalo, na večeři.
V sobotu ráno nás překvapilo špatné počasí, které se stále zhoršovalo a tím pokazilo část plánovaného dopoledního programu. Tak jsme si zahráli stolní tenis a na oběd odjeli na hrad Tolštejn. Odtud jsme přejeli do areálu našeho jiřetínského poutního místa a prošli si část křížové cesty. Po prohlídce podstávky na náměstí, kterou by obec v případě získání dotace ve výši  cca 4 mil. Kč ráda rekonstruovala, jsme navštívili místní firmu Eurogreen ČR, zabývající se mimo jiného rekonstrukcemi a automatickým zavlažováním fotbalových trávníků, prodejem komunální techniky a dodávkou bezpečnostních přenosných branek. Mezitím začalo dokonce chumelit a tak se nám moc nechtělo po odpoledním kafíčku v galérii z tepla na hřiště. Zápas proti staré gardě Jiřetína jsem přesto odehráli. Tentokrát jsme byli úspěšnější a zvítězili 6:4 (Weczerek, Urbánek, Číž, Jílek, Svoboda, Štěpánek)
Po fotbale jsme část pozdního odpoledne strávili společně s hráči soupeře v pěkném prostření baru, který je součástí našeho sportovního areálu / zde tým i celé tři dny spal/. Odtud jsme se ještě jednou vrátili do galérie na náměstí a oslavili trenérovi odložené kulaté narozeniny. Z pětadvaceti hráčů, kteří se našeho setkání zúčastnili  se na ranní snídani sešla zhruba polovina neboť někteří hráči postupně během sobotního večera odjížděli do vzdálených koutů na Moravu a do jižních Čech. Do akcí týmu se z našeho výběžku ještě zapojují starostové z Rybniště- R.Forfera, Jiřetína- B.Kaprálik, Starých Křečan- F.Moravec
Návštěva výběžku byla již druhou letošní akcí našeho týmu, který se pravidelně čtyřikrát ročně, již sedmým rokem, schází na různých místech v Česku, a to i na charitativních akcích. Občas  hrajeme i v zahraničí. Doposud jsme hráli v Polsku, Německu, Itálii a na Slovensku. V roce 2012 jsme získali titul ME v kopané starostů v polských Tychách a o čtyři roky později v roce 2016 jsme na III.ME starostů v Uherském Hradišti skončili na třetím místě.
Tome, ty na naše webovky použiješ jistě obě fotky
 
Josef Zoser – trenér týmu a emeritní starosta Jiřetína p. J.